Inspiratie

Linda van 't Land, Van 't Land, tekstschrijver, ghostwriter, copywriter, buitengebied, platteland, Wiertz, Wiertz Company, Limburg, Kerkrade, uitzendorganisatie, Briefje van het uitzendbureau

‘Een boek laten schrijven voelt als opruimen in je hoofd’

Ghostwriting voor ondernemers Harm & Dionne Wiertz

– Voor de Limburgse ondernemers Harm Wiertz en Dionne Wiertz-Buck is 2022 een bijzonder jaar. Dionne viert haar vijftigste verjaardag, de ondernemers zijn 25 jaar getrouwd én uitzendorganisatie Wiertz Company, waarvan zij de grondleggers zijn, bestaat 25 jaar. Het vormt voor hen de aanleiding om een bewaarwaardig jubileumboek te laten schrijven. Daarover vertellen zij graag wat meer.

Waarom wilden jullie rondom deze mijlpalen een boek laten schrijven?

“Vijfentwintig jaar is een bijzondere tijd. We hebben in die jaren samen een mooie reis gemaakt. En wanneer je na een reis tevreden huiswaarts keert, is een fotoalbum een mooie herinnering aan een onvergetelijke tijd. Zo zien wij dit boek ook: als een fotoalbum waar we nog eens doorheen kunnen bladeren en waarmee we kunnen terugkijken op wat is geweest. Bovendien wilden we een boek laten schrijven als een ode aan familie, vrienden, collega’s en relaties waar dan ook: eigenlijk aan iedereen die in de afgelopen 25 jaar met ons is meegereisd.”

Hoe hebben jullie je georiënteerd op een geschikte ghostwriter om jullie boek te laten schrijven?

“We hebben Google geraadpleegd en een aantal tekstschrijvers geselecteerd die in aanmerking leken te komen. We vonden het belangrijk dat de tekstschrijver ons nog niet kende en dus buiten Limburg zou wonen. Ook zochten we vooral een verhalenschrijver; geen copywriter die uitsluitend commerciële teksten maakt. We wilden nadrukkelijk een boek laten schrijven en geen verkoopbrochure.

Doordat de gesprekken zijn opgenomen, zijn de passages in het boek authentiek en herkenbaar

Een aantal schrijvers hebben we op basis van die criteria nader bestudeerd: we hebben goed naar de websites gekeken en eventueel beschikbaar werk gelezen. Zo ontstond er een shortlist van drie potentieel geschikte tekstschrijvers. Met hen hebben we een afspraak gemaakt voor een videocall. Uiteindelijk hebben we op basis van ons ‘buikgevoel’ gekozen voor Linda van ’t Land.”

Wat voor soort boek hadden jullie voor ogen?

“Wij wilden een reisverslag maken van de afgelopen 25 jaar. Maar wel op een bijzondere manier: met goede teksten, mooie foto’s, goed drukwerk en een stevige kaft. Zo’n boek dat je uiteindelijk in de boekenkast zet en bewaart, geen boek dat op de stapel oud papier belandt.”

Welke expertise zochten en vonden jullie in jullie ghostwriter?

“Wij houden van professionaliteit. Dat is de manier waarop wij ondernemen. Wij leggen voor onszelf en ook voor anderen de lat best hoog. Daarom zochten wij een professionele ghostwriter. Natuurlijk een tekstschrijver met een goede pen, die foutloos zou schrijven. Maar ook een tekstschrijver die professioneel is in aanpak en voorbereiding. Die professionele tekstschrijver hebben wij in Linda gevonden.

Linda’s voorbereiding op onze gesprekken was perfect en overtrof onze verwachtingen

Ze schrijft gewoon goed en heeft een mooie stijl. Haar teksten zijn goed leesbaar en foutloos. Haar voorbereiding op onze gesprekken was bovendien perfect en overtrof onze verwachtingen. Linda is het tegendeel van slordig: zij is zeer correct en bereidt zich uitstekend voor. In alles was zij exact op tijd! En wij vonden méér dan een professionele ghostwriter in Linda. Zij is een warm mens, hartelijk en gastvrij, ze heeft leuke humor en een open blik en ze toont tijdens interviews oprechte belangstelling. Op geen enkele wijze is zij ‘gemaakt’. Dat sprak ons zeer aan, omdat wij zelf ook zo zijn.”

Hoe hebben jullie het proces en de aanpak ervaren?

“Geweldig! Een feestje vanaf de eerste tot en met de laatste dag. We vonden het bijna jammer toen het boek uiteindelijk bij de drukker lag. Zeker de dagen bij Linda thuis, toen wij de eerste interviews met haar hadden, waren echt een vakantie voor ons. We verbleven in het mooie gastenverblijf bij haar prachtige boerderij in het buitengebied en kregen heerlijke ontbijtjes voorgeschoteld. Echt genieten!

Tweemaal per dag hadden wij een lang gesprek met Linda en tussendoor trokken we ons eigen plan om de gesprekken weer even te laten bezinken. Linda nam alle gesprekken met een voicerecorder op en dat is ons uitstekend bevallen. Hierdoor was er volop tijd en aandacht voor het echte gesprek en kon Linda achteraf toch bijna letterlijk opschrijven wat wij vertelden. Zodoende zijn de passages in het boek authentiek en herkenbaar.”

De publicatie van ons boek geeft nieuwe energie

Hoe reageert jullie omgeving op het boek?

“De reacties zijn zeer lovend. Mensen laten ons weten dat het boek hen heeft aangegrepen of dat het zo herkenbaar is. We zijn heel openhartig geweest en hebben onszelf kwetsbaar opgesteld. Dat kan de lezer waarderen. Mensen lezen en zien dat ondernemers doodgewone mensen zijn, die emoties, voorspoed en tegenslag kennen.”

Hoe heeft het boek jullie als ondernemers verrijkt?

“We zijn blij dat wij ons verhaal hebben verteld. Het voelt alsof je opruimt in je hoofd. Nu het eenmaal op papier staat, kan het weg en komt er ruimte voor nieuwe avonturen. In die zin zorgt de publicatie van ons boek ook voor nieuwe energie. Op naar de volgende 25 jaar!”

Het boek Een briefje van het uitzendbureau is op 9 mei 2022 officieel gepresenteerd bij Wiertz Company in Kerkrade. Ben jij ook geïnteresseerd in het laten schrijven van een boek? Lees dan ook eens deze blog.

Wil je meer lezen over mijn werkzaamheden als ghostwriter en mijn leven op het platteland? Abonneer je dan op mijn seizoensnieuws!

Gerelateerde blogs

Linda van 't Land, Van 't Land, Landidee, tekstschrijver, ghostwriter, copywriter, column, columnist, Landidee, magazine, tijdschrift, buitenleven, buitengebied, platteland, wijze lessen, levenslessen, tuin, metafoor

In het vroege voorjaar sta ik vaak wat ontredderd in de tuin. Wat is er gebeurd met al die prachtig bloeiende borders? Met die bossen vol bloemen, weelderige struiken en al het groen? Na de winter is de heerlijke tuin van de zomer ervoor nauwelijks nog herkenbaar. Een mol heeft grote zandhopen...

Ga als een rivier, Go As A River, Shelley Read, Colorado, Amerika, Verenigde Staten, USA, VS, recensie, boek, boekrecensie, boekbespreking, Van 't Land, tekstschrijver, ghostwriter, copywriter, literatuur, adolescentenliteratuur, coming-of-age, clandestiene liefde, veerkracht, vrouwen, perziken

Leestip: Ga als een rivier – Shelley Read

“Hij zag er niet erg aantrekkelijk uit. In elk geval niet bij de eerste aanblik.” Prachtige beginzinnen van een prachtig boek: Ga als een rivier van de Amerikaanse Shelley Read. Een coming-of-ageroman...

Linda van 't Land, Van 't Land, Landidee, tekstschrijver, ghostwriter, copywriter, column, columnist, Landidee, magazine, tijdschrift, buitenleven, buitengebied, platteland, spinnen, insecten, redder in nood, pa, papa, vader, held

“Je zou trots op me zijn, Pa.” Dat zeg ik de laatste tijd nog weleens hardop. Wanneer ik bijvoorbeeld met mijn blote handen een kikker uit de zwemvijver schep of met slechts een stukje toiletpapier een spin buiten zet. Als je op het platteland gaat wonen, deel je je erf namelijk met heel veel ...