Inspiratie

Ga als een rivier, Go As A River, Shelley Read, Colorado, Amerika, Verenigde Staten, USA, VS, recensie, boek, boekrecensie, boekbespreking, Van 't Land, tekstschrijver, ghostwriter, copywriter, literatuur, adolescentenliteratuur, coming-of-age, clandestiene liefde, veerkracht, vrouwen, perziken

‘Dit is de weg naar alles’

Leestip: Ga als een rivier – Shelley Read

“Hij zag er niet erg aantrekkelijk uit. In elk geval niet bij de eerste aanblik.” Prachtige beginzinnen van een prachtig boek: Ga als een rivier van de Amerikaanse Shelley Read. Een coming-of-ageroman over een clandestiene liefde en over verlies, familie en het vinden van een thuis.

Eerlijk is eerlijk: een boekomslag waarop als recensies de mening van een boekhandelaar in een klein Nederlands dorp en een krantenkop uit een regionaal dagblad staan, vind ik over het algemeen niet direct heel aansprekend. Kennelijk hebben de landelijke dagbladen of grote namen het boek dan (nog) niet de moeite van het bespreken waard gevonden – of ze gaven een vernietigend oordeel, dat je moeilijk op het omslag kunt plaatsen. Een klein rood, rond stickertje op de cover trok echter wel mijn aandacht: ‘Voor de lezers van Daar waar de rivierkreeften zingen’. En ja, daar heeft het boek Ga als een rivier inderdaad wel wat van weg. Een Amerikaans, ruig gebied in het midden van de vorige eeuw, een opgroeiend meisje dat weinig liefde van haar familie krijgt, een hartstochtelijke eerste verliefdheid en een grote verbinding met de natuur.

Waar gaat het boek over?

Op een koele herfstochtend in 1948 loopt de zeventienjarige Victoria Nash naar haar dorp in Colorado met een gammele wagen vol perziken uit het late seizoen. Als ze een kruispunt nadert, vraagt een jongeman haar de weg. Ze kan hem negeren en snel doorlopen. Maar dat doet ze niet. Hij vraagt haar of dit de weg is naar het pension en zij antwoordt, niet eens dubbelzinnig bedoeld, dat het de weg naar alles is. Net zoals een enkele regenbui de oevers van een rivier kan uithollen en haar loop kan veranderen, zo zal de toevallige ontmoeting Victoria’s wereld op zijn kop zetten en uitwissen wie ze daarvoor was. Binnenkort zal ze gedwongen zijn om diep de natuur in te vluchten en haar leven – en haar kostbaarste bezit – achter zich te laten. Ga als een rivier is een verhaal over verlangen, verlies, liefde, familie, verraad, vrouwelijke veerkracht en het vinden van een thuis.

Een coming-of-ageroman over een clandestiene liefde en over verlies, familie en het vinden van een thuis

Coming-of-ageverhaal

Daar waar de rivierkreeften zingen, de debuutroman van de zeventigjarige Delia Owens, heb ik lang links laten liggen. Uiteindelijk nam ik het toch mee naar een vakantiebestemming afgelopen zomer. Misschien was het het feit dat ik alle tijd had om te lezen of mijn boeken in één ruk kon uitlezen, maar ook dat boek vond ik uiteindelijk prachtig. Het verhaal van moerasmeisje Kya, dat door haar hele familie wordt verlaten en door de dorpsbewoners wordt veracht, is net zo’n betoverend coming-of-ageverhaal als Ga als een rivier. Het opgroeien in de relatieve wildernis van Midden-Amerika, het primitieve leven van de gezinnen daar in het midden van de twintigste eeuw, het gebrek aan een warme familie en door dit alles de diepe betrokkenheid bij en kennis van de natuur spelen een grote rol in beide boeken en geven ze veel sfeer.

Een klein rood stickertje trok mijn aandacht: ‘Voor de lezers van Daar waar de rivierkreeften zingen

Verlies

Shelley Read schrijft prachtig en beeldend. Soms met een groot oog voor details, terwijl ze een andere keer moeiteloos een aantal jaren of seizoenen in een halve pagina kan samenvatten zonder dat je de draad verliest. Het leven van Victoria Nash, geboren in een geslacht van perzikkwekers, kent veel verlies en verdriet. Toch weet ‘Torie’ haar weg te vinden en op haar manier gelukkig te worden.

Read vlecht Victoria’s verhaal prachtig door het wonderlijke verlies van drie Amerikaanse stadjes, die door de aanleg van een stuwmeer volledig onder water komen te staan. Hoe alles met elkaar samenhangt, hoe alles wordt gebouwd op de fundamenten, gebeurtenissen en beslissingen uit je verleden – soms afkomstig uit een tijd lang voordat jij er was: dat wordt op bijna ontroerende wijze zichtbaar gemaakt. Een mooi boek, vond ik! En zéker geschikt voor een vakantiebestemming.

Ga als een rivier van Shelley Read is in Nederland uitgegeven in 2023 door uitgeverij Luitingh-Sijthoff en vertaald door Mieke Trouw-Luyckx. Het boek, de debuutroman van Read, verscheen al in bijna dertig landen. Shelley Read is afkomstig uit Colorado, waar haar familie al sinds vijf generaties woont. Ze woont met haar gezin in de bergen van de Western Slope. Read was bijna drie decennia hoofddocent aan de Western Colorado University, waar ze literatuur doceerde en Creative Writing. Ook werkte ze aan educatieve ondersteuningsprogramma’s voor studenten.

“Weet jij nog een goed boek voor mij?” Die vraag wordt mij regelmatig gesteld. Tijdens mijn studie Nederlands aan de Rijksuniversiteit Groningen verslond ik alles wat los en vast zat. Zelfs op de kleinste studentenkamers bogen de boekenplanken steeds verder door. In de jaren die volgden was er soms meer en soms minder tijd (of zin) om te lezen. Toch bleef de vraag naar interessante boeken, artikelen of tijdschriften vanuit mijn omgeving altijd komen. Daarom neem ik in mijn seizoensnieuws ieder kwartaal een kleine boekenrubriek op.

Wil je meer lezen over mijn werkzaamheden als tekstschrijver en mijn leven op het platteland? Abonneer je dan op mijn seizoensnieuws!

Gerelateerde blogs

Linda van 't Land, Van 't Land, Landidee, tekstschrijver, ghostwriter, copywriter, column, columnist, Landidee, magazine, tijdschrift, buitenleven, buitengebied, platteland, Stichting Landschapsbeheer Gelderland, Gelderland, ambassadeur, biodiversiteit

De ambassadeur van Stichting Landschapsbeheer Gelderland vertrok geen spier toen hij voor het eerst onze tuin binnen wandelde. We verheugden ons erop om hem rond te leiden, want natuurlijk zijn we trots op wat we op ons erf hebben bereikt en aangelegd. De lissen langs de zwemvijver wuifden in ...

Linda van 't Land, Van 't Land, Landidee, tekstschrijver, ghostwriter, copywriter, column, columnist, Landidee, magazine, tijdschrift, buitenleven, buitengebied, platteland, Golden Retriever, Bommel, hond, afscheid, dood, dierencrematorium

Of we na de crematie nog een plukje haar van onze hond Bommel wilden terugkrijgen, vroeg de lieve mevrouw van het dierencrematorium. Verrast keken mijn man en ik elkaar door onze tranen heen aan. “Als ik alle haren bij elkaar veeg die nu nog in ons huis liggen, kan ik denk ik een heel nieuwe h...

Linda van 't Land, Van 't Land, Landidee, tekstschrijver, ghostwriter, copywriter, column, columnist, Landidee, magazine, tijdschrift, buitenleven, buitengebied, platteland, reeën, edelherten, herten, wilde zwijnen, wilde varkens, Veluwe, wildlife

“Morgen code oranje”, zei mijn vriendin treurig ergens begin november. Er werd een stevige storm voorspeld, een van de eersten van deze herfst. We besloten ons etentje te verzetten naar een moment dat het weer volkomen veilig zou zijn om de weg op te gaan.

De volgende dag waaide ’s ocht...