Over Linda

Over Linda van ‘t Land

Toen ik jaren geleden een jubileumboek mocht maken voor de laatste werkgever waarvoor ik in loondienst werkte, wist ik het ineens heel zeker: dít was wat ik fulltime wilde doen. Op pad door heel Nederland om inspirerende ondernemers te interviewen, thuis in alle rust die teksten uitwerken tot de mooiste verhalen en ondertussen contact hebben met uitgeverijen, redacties en vormgevers om samen tot een prachtig eindresultaat te komen.

Ik zegde in 2011 mijn baan in loondienst op om fulltime zelfstandig tekstschrijver te worden – en daar heb ik nooit een moment spijt van gehad. Ik geef niets om praatjes bij de koffieautomaat of een cadeau uit de personeelspot.

Veel liever ben ik zelfstandig aan het werk en kies ik mijn eigen opdrachtgevers uit. Dat betekent inderdaad dat je niet langer voor een baas werkt en veel vrijheid hebt – maar soms heb je wel aan heel veel mensen tegelijkertijd verantwoording af te leggen!

Ik hecht er namelijk aan gemaakte afspraken over tijd en geld zorgvuldig na te komen. Ik wil deadlines behalen, offertes recht doen, verwachtingen overtreffen, plezierig en persoonlijk in onderlinge contacten zijn en natuurlijk bovenal uitstekende teksten opleveren. Teksten die niet alleen in foutloos Nederlands geschreven zijn, maar die een lezer ook beroeren en intrigeren – of het nou om een commercieel product of een prachtig portret van iemand gaat.

Soms verras ik zelfs de geïnterviewde met mijn tekst: omdat ik door aandachtig te luisteren en mijn oprechte interesse dingen beschrijf die wellicht niet eerder door iemand waren opgemerkt of beschreven.

“People may not remember what you did, or what you said. But they will always remember how you made them feel.” – Maya Angelou

Ervaring

Eigenaar Van ’t Land – freelance tekstschrijver en ghostwriter (van 2011 tot 2021 werkzaam onder de naam Bureau LiLa)

 • Ghostwriting GROOT, boek van Arthur Dontje
 • Column Landidee
 • Ghostwriting From Hero to Zero, boek van Dolf Kos
 • Redactionele werkzaamheden Stichting Ambachtelijke Bakkerij
 • Redactionele werkzaamheden voor vakbladen Bakkers in bedrijf, Vakblad IJs!, Vlees+, EVMI, Vis Magazine
 • Ghostwriting Langs de afgrond, boek van Ralph van Dam
 • Redactionele werkzaamheden voor Beko Coöperatie
 • Advertorials voor vakblad Bakkerswereld
 • Redactionele bijdragen Hulphond Nederland
 • Redactionele ondersteuning Force 451 voor Debic
 • Redactionele ondersteuning VRHL voor o.a. ANKO Kapperszaken
  Bekijk hier mijn Portfolio.

Communicatieadviseur bij Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemers Vereniging (NBOV) in Gouda

Redacteur bij Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren in Leiden

Onderzoeker bij Rijksuniversiteit Groningen

Redacteur bij uitgeverij Wolters-Noordhoff in Groningen

Ik schreef voor de schoolkrant van mijn middelbare school in Zwolle en voor de Studentenkrant in Groningen en was vanuit de liefde voor die bladen van allebei enige tijd hoofdredacteur.

Ik werkte mee aan (studie)boeken voor uitgeverij Wolters-Noordhoff, schreef webteksten voor een digitale bibliotheek, maakte het ledenblad voor een werkgeversorganisatie en verzorgde voor hen naar aanleiding van een lustrum een jubileumboek.

Als zelfstandig tekstschrijver werk ik inmiddels meer dan tien jaar voor uitgeverijen, redacties, stichtingen, bedrijven, marketing- en reclamebureaus, communicatieafdelingen, ZZP’ers en ondernemers.

Ik houd van aanpakken en van doorwerken. Maar ik houd ook enorm van rust, stilte en ruimte. Daarom ben ik ontzettend blij met mijn werkplek op het platteland, waar ik in alle rust kan schrijven met uitzicht op grazende koeien en op hazen die door uitgestrekte groene weilanden rennen.

De dagelijkse wandelingen met mijn hond zijn me dierbaar, in ieder jaargetijde, omdat buitenlucht en beweging altijd voor nieuwe inzichten en inspiratie zorgen. Soms voelt het als spijbelen, wanneer ik toch nog een extra bospad afloop in plaats van me terug naar mijn werkplek te haasten – maar vrijwel altijd levert dat meer op dan het heeft gekost.

Woorden van anderen

“Linda is een ge-wel-dig schrijfster. Ze schrijft teksten waardoor iedereen zich aangetrokken voelt. Haar warme en attente persoonlijkheid, haar accurate werk en liefde voor het vak zorgen ervoor dat Linda een fijne samenwerkingspartner is die ik iedereen kan aanbevelen.”
“Door samenwerking met mensen zoals Linda krijg ik energie en motivatie om het beste te geven wat ik kan.”
“Linda is een uitstekende tekstschrijver die in gevatte bewoordingen weet te omschrijven waarom juist jouw bedrijf de aandacht verdient. Ze schrijft met gevoel en respect voor zowel opdrachtgever als de personen die door haar geïnterviewd worden. Linda is een fijn mens om mee te werken: intelligent, deskundig, loyaal, betrokken, betrouwbaar, punctueel en creatief. Haar enthousiasme werkt steeds weer aanstekelijk. Linda is een aanwinst voor elke organisatie.”

Schrijf je in voor seizoensnieuws van 't land

Ieder seizoen verstuur ik een nieuwsbrief met het laatste nieuws uit mijn tekstschrijverspraktijk, een vrolijk beeld over wonen en werken op het platteland én een inspirerende leestip.

* indicates required