Portfolio

Woorden van ‘t land

Ik werk als ghostwriter, tekstschrijver en copywriter. Dat betekent dat ik verhalen namens ondernemende mensen opschrijf, dat ik redactionele artikelen verzorg voor redacties en uitgeverijen en dat ik commerciële teksten kan maken voor merken en bedrijven. Benieuwd naar mijn stijl? In dit portfolio vind je een aantal voorbeeldteksten en/of beschrijvingen van boeken die ik heb gemaakt.

Linda van 't Land ghostwriter - ghostwriting boek ondernemer zakelijk schrijven - Groot Arthur Dontje

Ghostwriting voor Arthur Dontje - GROOT

Arthur Dontje runt ruim veertig jaar het bedrijf Dobla: een producent van chocolade decoraties, ooit begonnen door zijn ouders als groothandel voor bakkerijgrondstoffen. Dontje scheert door zijn stijl van ondernemen meermalen langs de rand van faillissementen, betaalt het vakantiegeld van zijn personeel door zijn Harley Davidson te verkopen en financiert overnames door de verkoop van machines.

Uiteindelijk is Dobla de grootste producent van chocolade decoraties ter wereld en heeft toonaangevende, internationale bedrijven als klant. Er wordt geproduceerd op drie continenten, er zijn meer dan vijfhonderd medewerkers in dienst, er wordt geleverd aan 63 verschillende landen. Dontje verkoopt zijn bedrijf in 2018 voor een astronomisch bedrag aan een Italiaanse firma en behoort door deze verkoop in één klap tot de rijkste ondernemers van Nederland. Hoe bereik je dat succes in één mensenleven?

Het Pietje Bell-verhaal van Arthur Dontje verdiende een boek. En dat boek kon alleen maar GROOT heten. Want: ‘Als je niet groot denkt, gaat het nooit groot worden’. Arthur Dontje heeft mij gevraagd om zijn verhaal, vanaf zijn allervroegste jeugd tot en met de verkoop van het bedrijf, vast te leggen.

Op basis van interviews met Arthur zelf en met een aantal mensen uit zijn nabije omgeving heb ik het verhaal geschreven. Ik verzorgde voor GROOT ook de contacten met de vormgever, fotograaf en uitgever en hielp mee het boek bekendheid te geven, door berichten voor social media te schrijven en deze zelf ook te delen.

Kijk voor meer informatie over GROOT op www.arthurdontje.nl.

Linda van 't Land - Portfolio - webteksten brochure teksten tekstschrijven

Webteksten of brochureteksten

Regelmatig schrijf ik webteksten voor (startende) ondernemers. Hiervoor interview ik de ondernemer over onder andere zijn missie, visie, onderscheidend vermogen, beoogde klantenkring en aan te bieden werkzaamheden of producten. Op basis van deze input en soms in samenspraak met een webbouwer of vormgever schrijf ik de benodigde webteksten.

Natuurlijk wordt er ook nog steeds via papier gecommuniceerd. Een artikel in een huis-aan-huiskrant, een persbericht, een brochure: het komt voor en kan allemaal!

Linda van 't Land - Portfolio - Vakbladen tekstschrijver tekstschrijven

Artikelen voor vakbladen

Regelmatig schrijf ik redactionele en commerciële artikelen voor diverse vakbladen. Vaak zijn dit magazines voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf. Het gaat om bladen voor bijvoorbeeld kappers, voor ambachtelijke bakkers en slagers, voor ijsbereiders en voor allerlei andere ondernemers – dikwijls werkzaam in de foodsector.

Het betreft vaak redactionele content, bijvoorbeeld een bedrijfsportret. Vaak ga ik hiervoor naar het betreffende bedrijf toe om een goede indruk van de ondernemer en de winkel of het bedrijf te krijgen. Op basis daarvan schrijf ik een artikel, dat altijd eerst voor akkoord aan de geïnterviewde wordt voorgelegd voordat het naar de redactie wordt gestuurd.

Ik schrijf voor dergelijke vakbladen ook regelmatig advertorials: commerciële teksten, bijvoorbeeld in opdracht van leveranciers, waarin een product of dienst wordt gepromoot bij monde van bijvoorbeeld een accountmanager of een klant.

Voorbeeldartikel Vakblad IJs!

Linda van t Land - Portfolio - Dolf Kos - From hero to zero boek ghostwriting

Ghostwriting voor Dolf Kos - From hero to zero

Dolf Kos heeft niets met auto’s. Toch bouwt hij een bedrijf, waarmee hij uiteindelijk over meer dan tweehonderd voertuigen beschikt. Hij maakt jeugddromen waar door luxe sportwagens, stoere quads en ontzagwekkende tanks te verhuren in kleine tijdseenheden, zodat een ritje daarin voor iedereen betaalbaar wordt. Dolf ziet voortdurend gaatjes in de markt, springt daarin en bouwt verder. De omzet groeit, het aantal medewerkers groeit. Soms zo hard, dat het binnen de onderneming bijna niet meer valt bij te benen. Uiteindelijk leidt deze onstuimige groei tot een faillissement.

Dolf Kos wilde zijn verhaal vastleggen in een boek. Voor zijn eigen omgeving en om een nare periode uit zijn leven te kunnen afsluiten, maar ook om andere ondernemers met zijn verhaal te inspireren. Tijdens onze gesprekken groeide het besef dat de hindernissen die Dolf onderweg is tegengekomen helemaal niet uniek zijn. Veel problemen horen bij een bepaalde grootte en een bepaalde groei.

Ik heb op basis van persoonlijke interviews met Dolf en een aantal mensen uit zijn omgeving het ondernemersverhaal van Dolf vastgelegd. Daaraan heb ik vervolgens een groeimodel van NLGroeit gekoppeld. Zo is het boek From hero to zero (2020) een combinatie van leerzame theorie en aanstekelijke praktijk geworden.

Kijk voor meer informatie over het boek van Dolf en voor een aantal voorbeeldfragmenten op www.fromherotozero.nl.

Linda van 't Land - Portfolio - Landidee column - tekstschrijver tekstschrijven magazine

Column Landidee

Na mijn verhuizing van de Utrechtse Heuvelrug naar het buitengebied van Epe viel ik van de ene in de andere verbazing. Van welig tierend onkruid en dieren die ’s nachts jouw (?) terrein op z’n kop zetten tot de meest schitterende zonsondergangen en een enorm gevoel van vrijheid: het hoort allemaal bij het leven op het platteland.

In het magazine Landidee schrijf ik een vaste column over mijn belevenissen rondom ons eigen boerderijtje tussen de Veluwe en de IJssel. Landidee is een uitgave van Vipmedia en verschijnt tienmaal per jaar. Het blad richt zich op mensen die houden van landelijk leven met aandacht voor de tuin en de natuur om hen heen.

Voorbeeld column Landidee

Linda van 't Land - ghostwriting - boek - Ralph van Dam langs de afgrond

Ghostwriting voor Ralph van Dam - Langs de afgrond

Ralph van Dam heeft meermalen een bedrijf opgericht en ook weer van de hand gedaan – al dan niet vrijwillig. Hij werkte met vrienden, met familie, met interne en externe investeerders. In elk bedrijf heeft hij successen gekend en mooie vruchten geplukt. Maar in iedere onderneming is hij ook belazerd – soms juist door de mensen die het dichtst bij hem stonden.

Een zakelijk ingrijpend faillissement zorgt ervoor dat Ralph uiteindelijk zijn verhaal wil delen met andere ondernemers. Hij daagt hen uit óók de minder leuke kanten van ondernemerschap te belichten en te delen. Daarom heeft hij zijn eigen ondernemersverhaal in boekvorm gegoten, wordt op basis daarvan regelmatig uitgenodigd als spreker op bijeenkomsten en congressen en heeft zijn eigen column op de website van De Ondernemer.

Ik heb op verzoek van Ralph van Dam zijn verhaal opgeschreven, op basis van diverse persoonlijke interviews met Ralph zelf en met mensen uit zijn omgeving. Dit heeft geresulteerd in het boek Langs de afgrond (2018), dat is uitgegeven voor Van Duuren Management.

Kijk voor meer informatie over het boek Langs de afgrond en enkele voorbeeldfragmenten op www.langsdeafgrond.nl.

Linda van 't Land - Portfolio - !D Magazine tekstschrijver

Redactionele artikelen voor !D Magazine

Communicatie- en strategiebureau Force451 maakt in opdracht van Debic, een merk van FrieslandCampina, tweemaal per jaar het !D Magazine voor chefs en patissiers.

In dit internationale magazine worden de diverse soorten room en boter van Debic op allerlei manieren voor het voetlicht gebracht. Er zijn interviews met sterrenchefs en toonaangevende patissiers en er worden volop recepturen en inspiratie gedeeld.

Regelmatig schrijf ik artikelen voor !D Magazine: soms op basis van een persoonlijk interview, soms op basis van audiobestanden en foto’s – bijvoorbeeld wanneer medewerkers van Debic in het buitenland een chef hebben geïnterviewd. In opdracht van Force451 schrijf ik ook regelmatig teksten voor brochures van Debic.

Voorbeeld artikel ID Magazine NL.

Linda van 't Land - Portfolio - Beko - copywriter copywriting

Testimonials en advertorials voor Beko

In opdracht van Beko Coöperatie schrijf ik voor alle dochterbedrijven van Beko (Beko Groothandel, Beko Techniek, Beko Advies, Beko Verpakkingen en Stolp International) maandelijks testimonials en advertorials.

Ik interview een klant van Beko en schrijf op basis daarvan een artikel, dat online en in de diverse nieuwsbrieven van het bedrijf wordt gedeeld. Beko laat door middel van deze verhalen de klant over hun dienstverlening vertellen.

Ook interview ik maandelijks een medewerker of bestuurslid van de organisatie. De teksten die op basis hiervan worden geschreven, worden gebruikt in de interne nieuwsbrieven en andere mediakanalen van het bedrijf om ervoor te zorgen dat men elkaar beter leert kennen.

Linda van 't Land - Portfolio - Stichting Ambachtelijke Bakkerij - Bakwerk tekstschrijver

Redactie Bakwerk

In samenwerking met de Stichting Ambachtelijke Bakkerij en allround reclame- en communicatiebureau VRHL maak ik een aantal keren per jaar het magazine Bakwerk. Dit tijdschrift is bedoeld voor klanten van de ambachtelijke brood- en banketbakker, die zichzelf in Bakwerk als kennisspecialist en vakman presenteert.

Het blad bevat onder andere verhalen uit de bakkerij, recepten om zelf met producten van je bakker aan de slag te gaan en allerhande achtergrondinformatie over producten en werkwijze van de ambachtelijke bakker.

Na een redactievergadering met alle betrokkenen breng ik de wensen voor de kopij van het eerstvolgende nummer in kaart, schrijf de bijbehorende artikelen, vraag bijpassend beeldmateriaal op bij betrokkenen, bewaak de deadlines en kijk mee tijdens de proevencontrole. Voor de Stichting Ambachtelijke Bakkerij verzorg ik ook webteksten, advertorials en brochures.

Voorbeeld magazine Bakwerk.

Linda van 't Land - copywriting backery institute bakkerij

Strippenkaart voor Bakery Institute

Bakery Institute, de particuliere opleiding in Zaandam voor iedereen met belangstelling voor het bakkersvak, neemt op regelmatige basis een strippenkaart bij Van ’t Land af.

Wanneer ik kan bijspringen op redactioneel gebied, bijvoorbeeld om een persbericht te schrijven, een vacaturetekst te maken of een brief te redigeren, wordt de opdracht ingepland en op basis van uren van de strippenkaart gehaald. Zo heeft Bakery Institute de beschikking over een extra communicatiemedewerker op het moment dat dat nodig en gewenst is.

Linda van t Land - Redactionele artikelen voor Hulphond Magazine

Redactionele artikelen voor Hulphond Magazine

Stichting Hulphond geeft driemaal per jaar een magazine uit voor haar cliënten, donateurs en vrijwilligers. Hieraan lever ik belangeloos bijdragen.

Ik interview op verzoek van de afdeling communicatie bijvoorbeeld cliënten over het belang van hun hulphond of medewerkers van de stichting over de werkzaamheden van Hulphond Nederland. Op basis van telefonische of persoonlijke interviews lever ik twee tot drie verhalen per magazine aan.

Voorbeeld artikel Hulphond Nederland.