Ghostwriter

Woorden van ‘t land

Ik werk als ghostwriter, tekstschrijver en copywriter. Dat betekent dat ik verhalen namens ondernemende mensen opschrijf, dat ik redactionele artikelen verzorg en dat ik commerciële teksten kan maken voor merken en bedrijven. Benieuwd naar mijn stijl? In dit portfolio vind je een aantal voorbeeldteksten en/of beschrijvingen van boeken die ik heb gemaakt.

Linda van 't Land ghostwriter - ghostwriting boek ondernemer zakelijk schrijven - Groot Arthur Dontje

Ghostwriting voor Arthur Dontje - GROOT

Arthur Dontje runt ruim veertig jaar het bedrijf Dobla: een producent van chocolade decoraties, ooit begonnen door zijn ouders als groothandel voor bakkerijgrondstoffen. Dontje scheert door zijn stijl van ondernemen meermalen langs de rand van faillissementen, betaalt het vakantiegeld van zijn personeel door zijn Harley Davidson te verkopen en financiert overnames door de verkoop van machines.

Uiteindelijk is Dobla de grootste producent van chocolade decoraties ter wereld en heeft toonaangevende, internationale bedrijven als klant. Er wordt geproduceerd op drie continenten, er zijn meer dan vijfhonderd medewerkers in dienst, er wordt geleverd aan 63 verschillende landen. Dontje verkoopt zijn bedrijf in 2018 voor een astronomisch bedrag aan een Italiaanse firma en behoort door deze verkoop in één klap tot de rijkste ondernemers van Nederland. Hoe bereik je dat succes in één mensenleven?

Het Pietje Bell-verhaal van Arthur Dontje verdiende een boek. En dat boek kon alleen maar GROOT heten. Want: ‘Als je niet groot denkt, gaat het nooit groot worden’. Arthur Dontje heeft mij gevraagd om zijn verhaal, vanaf zijn allervroegste jeugd tot en met de verkoop van het bedrijf, vast te leggen.

Op basis van interviews met Arthur zelf en met een aantal mensen uit zijn nabije omgeving heb ik het verhaal geschreven. Ik verzorgde voor GROOT ook de contacten met de vormgever, fotograaf en uitgever en hielp mee het boek bekendheid te geven, door berichten voor social media te schrijven en deze zelf ook te delen.

Kijk voor meer informatie over GROOT op www.arthurdontje.nl.

Linda van t Land - Portfolio - Dolf Kos - From hero to zero boek ghostwriting

Ghostwriting voor Dolf Kos - From hero to zero

Dolf Kos heeft niets met auto’s. Toch bouwt hij een bedrijf, waarmee hij uiteindelijk over meer dan tweehonderd voertuigen beschikt. Hij maakt jeugddromen waar door luxe sportwagens, stoere quads en ontzagwekkende tanks te verhuren in kleine tijdseenheden, zodat een ritje daarin voor iedereen betaalbaar wordt. Dolf ziet voortdurend gaatjes in de markt, springt daarin en bouwt verder. De omzet groeit, het aantal medewerkers groeit. Soms zo hard, dat het binnen de onderneming bijna niet meer valt bij te benen. Uiteindelijk leidt deze onstuimige groei tot een faillissement.

Dolf Kos wilde zijn verhaal vastleggen in een boek. Voor zijn eigen omgeving en om een nare periode uit zijn leven te kunnen afsluiten, maar ook om andere ondernemers met zijn verhaal te inspireren. Tijdens onze gesprekken groeide het besef dat de hindernissen die Dolf onderweg is tegengekomen helemaal niet uniek zijn. Veel problemen horen bij een bepaalde grootte en een bepaalde groei.

Ik heb op basis van persoonlijke interviews met Dolf en een aantal mensen uit zijn omgeving het ondernemersverhaal van Dolf vastgelegd. Daaraan heb ik vervolgens een groeimodel van NLGroeit gekoppeld. Zo is het boek From hero to zero (2020) een combinatie van leerzame theorie en aanstekelijke praktijk geworden.

Kijk voor meer informatie over het boek van Dolf en voor een aantal voorbeeldfragmenten op www.fromherotozero.nl.

Linda van 't Land - ghostwriting - boek - Ralph van Dam langs de afgrond

Ghostwriting voor Ralph van Dam - Langs de afgrond

Ralph van Dam heeft meermalen een bedrijf opgericht en ook weer van de hand gedaan – al dan niet vrijwillig. Hij werkte met vrienden, met familie, met interne en externe investeerders. In elk bedrijf heeft hij successen gekend en mooie vruchten geplukt. Maar in iedere onderneming is hij ook belazerd – soms juist door de mensen die het dichtst bij hem stonden.

Een zakelijk ingrijpend faillissement zorgt ervoor dat Ralph uiteindelijk zijn verhaal wil delen met andere ondernemers. Hij daagt hen uit óók de minder leuke kanten van ondernemerschap te belichten en te delen. Daarom heeft hij zijn eigen ondernemersverhaal in boekvorm gegoten, wordt op basis daarvan regelmatig uitgenodigd als spreker op bijeenkomsten en congressen en heeft zijn eigen column op de website van De Ondernemer.

Ik heb op verzoek van Ralph van Dam zijn verhaal opgeschreven, op basis van diverse persoonlijke interviews met Ralph zelf en met mensen uit zijn omgeving. Dit heeft geresulteerd in het boek Langs de afgrond (2018), dat is uitgegeven voor Van Duuren Management.

Kijk voor meer informatie over het boek Langs de afgrond en enkele voorbeeldfragmenten op www.langsdeafgrond.nl.