Tekstschrijver

Woorden van ‘t land

Ik werk als ghostwriter, tekstschrijver en copywriter. Dat betekent dat ik verhalen namens ondernemende mensen opschrijf, dat ik redactionele artikelen verzorg en dat ik commerciële teksten kan maken voor merken en bedrijven. Benieuwd naar mijn stijl? In dit portfolio vind je een aantal voorbeeldteksten en/of beschrijvingen van boeken die ik heb gemaakt.

tekstschrijver, tekstschrijven, ghostwriter, ghostwriting, copywriter, copywriting, artikel, interview, magazine, tijdschrift, tekst, moestuin, tuinieren

Artikelen voor De Tuin op Tafel

Uitgeverij Vipmedia geeft sinds 1976 eigen tijdschriften uit voor specialistische onderwerpen, zoals bijvoorbeeld het landelijke buitenleven, duiken of (moes)tuinieren. De magazines worden verspreid en verkocht in Nederland en Vlaanderen.

Het magazine De Tuin op Tafel verschijnt vier keer per jaar en staat boordevol praktische tips over groente, fruit en kruiden. Het geeft de lezer tips & tricks over moestuinieren en gaat op bezoek bij moestuinvrienden. Ook geeft het blad antwoord op vragen als: Hoe kweek je spruitjes? Hoe bescherm je je oogst tegen wortelvlieg? Wanneer zaai je sla en hoe zie je dat de pompoenen oogstrijp zijn? Verder biedt het allerlei recepten voor makkelijke en creatieve maaltijden en staan er verhalen in over medetuiniers, van professionele kwekers tot urban gardeners.

Op aanvraag van de redactie schrijf ik artikelen voor De Tuin op Tafel.

Voorbeeldartikel De Tuin op Tafel

Voorbeeldartikel II De Tuin op Tafel

Linda van 't Land - Portfolio - Vakbladen tekstschrijver tekstschrijven

Artikelen voor vakbladen

Regelmatig schrijf ik redactionele en commerciële artikelen voor diverse vakbladen. Vaak zijn dit magazines voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf. Het gaat om bladen voor bijvoorbeeld kappers, voor ambachtelijke bakkers en slagers, voor ijsbereiders en voor allerlei andere ondernemers – dikwijls werkzaam in de foodsector.

Het betreft vaak redactionele content, bijvoorbeeld een bedrijfsportret. Vaak ga ik hiervoor naar het betreffende bedrijf toe om een goede indruk van de ondernemer en de winkel of het bedrijf te krijgen. Op basis daarvan schrijf ik een artikel, dat altijd eerst voor akkoord aan de geïnterviewde wordt voorgelegd voordat het naar de redactie wordt gestuurd.

Ik schrijf voor dergelijke vakbladen ook regelmatig advertorials: commerciële teksten, bijvoorbeeld in opdracht van leveranciers, waarin een product of dienst wordt gepromoot bij monde van bijvoorbeeld een accountmanager of een klant.

Voorbeeldartikel I Vakblad IJs! / Voorbeeldartikel II Vakblad IJs!

Voorbeeldartikel I Bakkers in bedrijf / Voorbeeldartikel II Bakkers in bedrijf

Linda van 't Land - Portfolio - Landidee column - tekstschrijver tekstschrijven magazine

Artikelen voor Landidee

Het magazine Landidee wordt uitgegeven door uitgeverij Vipmedia. Het blad, dat achtmaal per jaar verschijnt, biedt inspiratie voor in en rond het huis en staat vol inspirerende verhalen en tips, die aansluiten bij het seizoen. Het is hét blad voor iedereen die meer wil weten over de laatste trends en de leukste ideeën voor het binnen- en buitenleven.

In het magazine Landidee schrijf ik een vaste column over mijn belevenissen rondom ons eigen boerderijtje tussen de Veluwe en de IJssel. Want na mijn verhuizing van de Utrechtse Heuvelrug naar het buitengebied van Epe viel ik van de ene in de andere verbazing. Van welig tierend onkruid en dieren die ’s nachts jouw (?) terrein op z’n kop zetten tot de meest schitterende zonsondergangen en een enorm gevoel van vrijheid: het hoort allemaal bij het leven op het platteland. Een groot deel van die columns vind je hier.

Daarnaast schrijf ik op verzoek van de redactie regelmatig artikelen voor het magazine. Voor de kerstspecial bijvoorbeeld of over prachtige tuinen of mooie ambachten.

Voorbeeld column Landidee

Voorbeeld redactioneel artikel Landidee

Linda van 't Land - Portfolio - !D Magazine tekstschrijver

Redactionele artikelen voor !D Magazine

Communicatie- en strategiebureau Force451 maakt in opdracht van Debic, een merk van FrieslandCampina, tweemaal per jaar het !D Magazine voor chefs en patissiers.

In dit internationale magazine worden de diverse soorten room en boter van Debic op allerlei manieren voor het voetlicht gebracht. Er zijn interviews met sterrenchefs en toonaangevende patissiers en er worden volop recepturen en inspiratie gedeeld.

Regelmatig schrijf ik artikelen voor !D Magazine: soms op basis van een persoonlijk interview, soms op basis van audiobestanden en foto’s – bijvoorbeeld wanneer medewerkers van Debic in het buitenland een chef hebben geïnterviewd. In opdracht van Force451 schrijf ik ook regelmatig teksten voor brochures van Debic.

Voorbeeld artikel ID Magazine NL.

Linda van 't Land - Portfolio - Stichting Ambachtelijke Bakkerij - Bakwerk tekstschrijver

Redactie Bakwerk

In samenwerking met de Stichting Ambachtelijke Bakkerij en allround reclame- en communicatiebureau VRHL maak ik een aantal keren per jaar het magazine Bakwerk. Dit tijdschrift is bedoeld voor klanten van de ambachtelijke brood- en banketbakker, die zichzelf in Bakwerk als kennisspecialist en vakman presenteert.

Het blad bevat onder andere verhalen uit de bakkerij, recepten om zelf met producten van je bakker aan de slag te gaan en allerhande achtergrondinformatie over producten en werkwijze van de ambachtelijke bakker.

Na een redactievergadering met alle betrokkenen breng ik de wensen voor de kopij van het eerstvolgende nummer in kaart, schrijf de bijbehorende artikelen, vraag bijpassend beeldmateriaal op bij betrokkenen, bewaak de deadlines en kijk mee tijdens de proevencontrole. Voor de Stichting Ambachtelijke Bakkerij verzorg ik ook webteksten, advertorials en brochures.

Voorbeeld magazine Bakwerk.

Meesterlijk IJs, SVH, Meester IJsbereider, meesterijsbereider, boek, uitgever, auteur, Linda van 't Land, Van 't Land, recepten, ijstaart

Auteur Meesterlijk IJs

Nederland kent talloze goede ijsbereiders, waar het smullen geblazen is. Maar slechts enkele van deze ijsbereiders zijn benoemd tot SVH Meester IJsbereider. Een Meester IJsbereider ben je namelijk niet zomaar.

SVH Meester IJsbereiders behoren tot de absolute top van Nederland. Vaak zijn zij met ijs grootgebracht en in ieder geval voor hun leven ‘besmet’ met dat bijzondere ijsvirus. Hun passie voor het product en de liefde voor hun leven in de ambachtelijke ijsbranche spreekt uit de verhalen in het boek Meesterlijk IJs. Bij wijze van hoge uitzondering lichtten de Meester IJsbereiders bovendien allemaal een tipje van de sluier van hun uitzonderlijke niveau op in de bijpassende ijsrecepten.

Uitgeverij Eisma Trademedia in Leeuwarden, destijds uitgever van onder meer Vakblad IJs!, vroeg mij om zeventien Meester IJsbereiders aan de tand te voelen over hun leven en hun werk. Ik reisde van Haarlem tot Nederweert en van Hengelo tot Haps om de mooiste verhalen op te halen. Deze zijn gebundeld in het boek Meesterlijk IJs, dat in de zomer van 2012 is verschenen (ISBN 978 9053 220 283).

Linda van t Land - Redactionele artikelen voor Hulphond Magazine

Redactionele artikelen voor Hulphond Magazine

Stichting Hulphond geeft driemaal per jaar een magazine uit voor haar cliënten, donateurs en vrijwilligers. Hieraan lever ik belangeloos bijdragen.

Ik interview op verzoek van de afdeling communicatie bijvoorbeeld cliënten over het belang van hun hulphond of medewerkers van de stichting over de werkzaamheden van Hulphond Nederland. Op basis van telefonische of persoonlijke interviews lever ik twee tot drie verhalen per magazine aan.

Voorbeeld artikel Hulphond Nederland.