Inspiratie

Linda van 't Land, Van 't Land, Landidee, tekstschrijver, ghostwriter, copywriter, column, columnist, Landidee, magazine, tijdschrift, buitenleven, buitengebied, platteland, spinnen, insecten, redder in nood, pa, papa, vader, held

Redder in nood

“Je zou trots op me zijn, Pa.” Dat zeg ik de laatste tijd nog weleens hardop. Wanneer ik bijvoorbeeld met mijn blote handen een kikker uit de zwemvijver schep of met slechts een stukje toiletpapier een spin buiten zet. Als je op het platteland gaat wonen, deel je je erf namelijk met heel veel andere bewoners. Of je dat nu leuk vindt of niet. We hebben steenuilen in de oude wilg, mollen en egels in de tuin en groene spechten, Vlaamse gaaien, een fazant, twee patrijzen en vele andere vogels rond het huis. Heel soms zien we in de verte een paar reeën staan en er hollen dagelijks hazen over het terrein.

Mijn vader zou dat fantastisch hebben gevonden. Hij werd geboren op een boerderij. En hoewel hij die op zeker moment verliet om te gaan studeren en zijn dagelijks leven zich na zijn jeugd niet langer op het platteland afspeelde, is er altijd boerenbloed door zijn aderen blijven stromen. Dat bleek uit kleine dingen: een grote volkstuin om zelf aardappelen, groente en wat bloemen voor mijn moeder te verbouwen, geitjes in een achtertuin waar dat eigenlijk niet echt gewenst was en tot op hoge leeftijd kippetjes en verse eieren. Pas toen ik met hem aan een levensboek werkte, besefte ik in welke mate mijn vader altijd een boerenzoon gebleven is. Hij had het geweldig gevonden om te zien waar ik tegenwoordig woon en werk.

Na een natte winter zaten hier talloze gaatjes in de bodem van het weiland: holletjes van woelmuizen. De hond stak soms enthousiast snuivend zijn snuit in een van de gaatjes, waardoor er op een dag uit een ander gaatje dichtbij ineens een muisje zomaar over mijn schoenen heen rende. Een aantal jaren geleden zou ik denk ik de dagen erna geen stap meer in dat weiland hebben gezet. En toegegeven: van de eerste kikker die sierlijk voor mij langs zwom in onze zwemvijver gilde ik heel even als een zestienjarig meisje. Maar inmiddels heb ik vrijwel alle dieren op het erf omarmd. Ze horen bij een leven in het buitengebied.

En dan te bedenken dat ik vroeger dus steevast om mijn vader riep wanneer er een spin in de hoek van mijn slaapkamer zat. Voor geen goud zou ik die zelf pakken en ik deed al helemaal het licht niet uit voordat ik zeker wist dat ‘ie weg was. “Had je hem?”, vroeg ik steevast. Want met echt enge spinnen ging ik natuurlijk de kamer uit voordat mijn vader aan de slag ging. “Zeker”, zei hij dan. Aanvankelijk geloofde ik dat altijd. Maar toen ik groter werd, kon ik aan zijn neus wel zien als het niet gelukt was. En zie dan maar eens in slaap te komen.

Helaas kan ik mijn vader er niet meer bij roepen wanneer ik ergens ongedierte ontdek: hij overleed op een stormachtige januaridag in 2018. Maar het mooie is: ik noem vrijwel niets nog ‘ongedierte’. Er is een besef ontstaan dat alle dieren meetellen in de ‘circle of life’ en dat ze vrijwel allemaal hun functie hebben, zeker hier in het buitengebied. Maar ik hoorde laatst wel van mensen met een ringslang in hun zwemvijver. Dat gaat echt te ver! Toch? Papa?!

Deze column is eerder verschenen in Landidee (juni 2023, nummer 6), een uitgave van Vipmedia.

Wil je meer lezen over mijn werkzaamheden en mijn leven op het platteland? Abonneer je dan op mijn seizoensnieuws!

Gerelateerde blogs

Linda van 't Land, Van 't Land, Landidee, tekstschrijver, ghostwriter, copywriter, column, columnist, Landidee, magazine, tijdschrift, buitenleven, buitengebied, platteland, Stichting Landschapsbeheer Gelderland, Gelderland, ambassadeur, biodiversiteit

De ambassadeur van Stichting Landschapsbeheer Gelderland vertrok geen spier toen hij voor het eerst onze tuin binnen wandelde. We verheugden ons erop om hem rond te leiden, want natuurlijk zijn we trots op wat we op ons erf hebben bereikt en aangelegd. De lissen langs de zwemvijver wuifden in ...

Linda van 't Land, Van 't Land, Landidee, tekstschrijver, ghostwriter, copywriter, column, columnist, Landidee, magazine, tijdschrift, buitenleven, buitengebied, platteland, Golden Retriever, Bommel, hond, afscheid, dood, dierencrematorium

Of we na de crematie nog een plukje haar van onze hond Bommel wilden terugkrijgen, vroeg de lieve mevrouw van het dierencrematorium. Verrast keken mijn man en ik elkaar door onze tranen heen aan. “Als ik alle haren bij elkaar veeg die nu nog in ons huis liggen, kan ik denk ik een heel nieuwe h...

Linda van 't Land, Van 't Land, Landidee, tekstschrijver, ghostwriter, copywriter, column, columnist, Landidee, magazine, tijdschrift, buitenleven, buitengebied, platteland, reeën, edelherten, herten, wilde zwijnen, wilde varkens, Veluwe, wildlife

“Morgen code oranje”, zei mijn vriendin treurig ergens begin november. Er werd een stevige storm voorspeld, een van de eersten van deze herfst. We besloten ons etentje te verzetten naar een moment dat het weer volkomen veilig zou zijn om de weg op te gaan.

De volgende dag waaide ’s ocht...