Leestip: Mindgym Journal – Wouter de Jong
Wist je dat zo’n 95% van wat wij dagelijks doen op de automatische piloot gaat? We hebben een innerlijke robot geprogrammeerd, die enorm veel werk voor ons opknapt gedurende de dag. Handig, want het scheelt veel denkwerk en tijd. Maar wat als je jouw robot graag eens zou herprogrammeren? Journalen, ofwel in een dagboek schrijven, kan je daarbij helpen.
Stapels dagboeken heb ik nog. Dikke boeken met harde kaften, met de hand volgeschreven over alles wat ik meemaakte. Nieuwe liefdes, oud verdriet, ambities, vriendinnen, dromen en verlangens: alles kwam voorbij. Soms werd er iets ingeplakt: een ansichtkaart, een bioscoop- of theaterkaartje, een foto of een lieve memo. Schrijven in een dagboek hielp mij niet alleen om herinneringen vast te houden. Vaak kon ik door het schrijven ook mijn gedachten ordenen of dingen die me overkwamen of dwars zaten beter duiden. De laatste jaren komt er niets van. Ik heb er het geduld niet meer voor, schrijf zelden nog met pen op papier, gun me de tijd niet. En toch mis ik het soms. Vandaar dat ik heel nieuwsgierig was naar het boek Mindgym Journal van Wouter de Jong.
Schrijven in een dagboek hielp mij niet alleen om herinneringen vast te houden
Focus, rust en energie
Journalen is een hippe term voor een oud fenomeen. Feitelijk komt het namelijk neer op in je dagboek schrijven. Maar de moderne tijd heeft daaraan een actuele invulling gegeven. Journalen helpt je zelfs volgens wetenschappers namelijk aan meer focus, meer rust en meer energie. Onderwerpen waarnaar vrijwel iedereen tegenwoordig lijkt te snakken. En omdat het ons vaak niet eens meer lukt om rustig te gaan zitten met een leeg notitieboekje om wat gedachten en gevoelens te noteren, biedt Wouter de Jong met een praktisch schrijfboek de helpende hand.
168 uitdagende vragen
Zijn Mindgym Journal is een aantrekkelijk vormgegeven boek waarin hij 168 prikkelende, uitdagende en verdiepende vragen stelt. Denk aan vragen als ‘Noem minimaal vijf dingen die je niet meer hoeft van jezelf’, ‘Wat zijn gelukkige herinneringen aan je ouders?’ of ‘Als je leven een boek zou zijn, welke titel en ondertitel zou je het dan geven?’. Het idee is dat je iedere dag, liefst op een vast tijdstip, vijf minuten met je journal gaat zitten om zo’n vraag schriftelijk te beantwoorden. Bij iedere vraag kun je bovendien een smiley afmaken met een gezichtje dat die dag bij je past. “Dit boek is als een sportschool voor je geest, waarin je traint met een van de meest effectieve mentale fitnessapparaten: journaling”, aldus Wouter in zijn inleiding. “Journaling is reflecterend schrijven over jezelf en anderen. Zie het als een dagelijkse meet-en-greet met jezelf.”
Zie het als een dagelijkse meet-en-greet met jezelf
Veerkracht en creativiteit
Vaak zie je de dingen scherper als je ze op papier zet. Je leert gevoelens en gedachten te verwoorden en onderzoekt net even iets verder waarom je je voelt zoals je je voelt. “Schrijven maakt mij bewuster van mijn sterke en zwakke punten en van wat ik écht belangrijk vind”, aldus Wouter. “Het zorgt ervoor dat ik de uitdagingen, mijn relaties en de moeilijkheden in mijn leven van een gezonde afstand kan bekijken. En daardoor met meer veerkracht en creativiteit kan reageren.”
Connecting the dots…
Uit onderzoek blijkt dat tijdens schrijven meer hersendelen worden geactiveerd dan wanneer je alleen praat of reflecteert. Door te schrijven breng je emoties, gedachten en patronen met meer helderheid onder woorden. Bovendien leg je meer verbanden tussen opgedane inzichten. En daarbij biedt Wouter de Jong opnieuw een mooi hulpmiddel. De cover van het boek bestaat namelijk uit zo’n ouderwetse kindertekening, waarbij je de puntjes door middel van streepjes met elkaar moet verbinden. Iedere keer wanneer je een vraag in het boek hebt beantwoord, mag je een streepje op de kaft zetten. “Het leven is een optelsom van kleine momenten”, aldus Wouter. “De tekening op het omslag herinnert je eraan dat je vaak onderschat wat je doet: je zet een lullig streepje, dat nergens op lijkt. Maar al die pennenstreken bij elkaar tonen op de lange termijn aan waartoe je in staat bent. De Nachtwacht is ook ooit ontstaan omdat Rembrandt in 1639 een eerste penseelstreek op een wit doek zette.”
Het leven is een optelsom van kleine momenten
Het blijft overigens mindgym. Je zet dus geen streepje van 1 naar 2, maar bijvoorbeeld van 32 naar 155. Waardoor je je eerst rot zoekt naar de betreffende punten. Maar hé! Daarmee was je wel even heel gefocust bezig. De uitspraak van Warren Buffet, door De Jong opgenomen in zijn inleiding, blijft nog lang bij mij hangen. “The chains of habit are too light to be felt, until they are too heavy to be broken.” Ik ga ervoor! Elke dag een stukje.
Mindgym Journal is geschreven door Wouter de Jong. Hij studeerde af in Nederlands recht, volgde een opleiding aan de Amsterdamse Toneelschool en werd aanvankelijk acteur. Hij speelde onder meer in Villa Achterwerk, Goede tijden, slechte tijden en Flikken Maastricht. Tegenwoordig is hij een veelgevraagd spreker, trainer en consultant, die zich richt op het vergroten van effectiviteit en persoonlijk leiderschap. Wouter is samen met actrice Elise Schaap, met wie hij samen een dochter heeft. De eerste druk van zijn Mindgym Journal verscheen in april 2021 bij Maven Publishing BV.
“Weet jij nog een goed boek voor mij?” Die vraag wordt mij regelmatig gesteld. Tijdens mijn studie Nederlands aan de Rijksuniversiteit Groningen verslond ik alles wat los en vast zat. Zelfs op de kleinste studentenkamers bogen de boekenplanken steeds verder door. In de jaren die volgden was er soms meer en soms minder tijd (of zin) om te lezen. Toch bleef de vraag naar interessante boeken, artikelen of tijdschriften vanuit mijn omgeving altijd komen. Daarom neem ik in mijn seizoensnieuws ieder kwartaal een kleine boekenrubriek op.
Wil je meer lezen over mijn werkzaamheden als tekstschrijver en mijn leven op het platteland? Abonneer je dan op mijn seizoensnieuws!