Inspiratie

It ends with us, It starts with us, Colleen Hoover, Amerika, TikTok, BookTok, BoekTok, recensie, boek, boekrecensie, boekbespreking, Van 't Land, tekstschrijver, ghostwriter, copywriter, literatuur, adolescentenliteratuur, Lily Bloom

TikTok made me read it 

Leestip: It ends with us & It starts with us – Colleen Hoover

Een schrijfster die wereldwijd meer dan een miljoen boeken verkoopt en haar werk in ruim twintig talen vertaald ziet, mede dankzij TikTok: daar moest ik meer van weten. Want TikTok: is dat niet een social medium dat vooral bij jongeren past? Hoe past daar een romanschrijfster bij? En hoe zorgt dat dan voor de enorme populariteit? Colleen Hoover flikte het met haar boek It ends with us en het vervolg daarop: It starts with us.

It ends with us van de Amerikaanse schrijfster Colleen Hoover werd voor het eerst gepubliceerd in 2016. In 2019 zijn er al vele exemplaren van het boek verkocht, maar pas vanaf 2021 belandt het boek op internationale beststellerlijsten – dankzij het TikTok-account van de romanschrijfster en lovende recensies. Het boek vertelt het verhaal van Lily Bloom: een jonge vrouw die na haar studie verhuist naar Boston en daar een eigen bloemenzaak begint. Wanneer ze een vonk voelt met de knappe neurochirurg Ryle Kincaid lijkt alles in Lily’s leven plotseling bijna te mooi om waar te zijn. De bloemenwinkel loopt als een trein, Ryle’s zus blijkt een droom van een werkneemster en wordt Lily’s beste vriendin en ook op het gebied van huisvesting gaat alles voor de wind. Tot zover gewoon een lekkere chicklit, zou je zeggen.

Huiselijk geweld

Maar er zit een diepere laag in dit gemakkelijk leesbare liefdesverhaal. Hoover noemt het boek zelf ‘the hardest book I’ve ever written’. Zij heeft de roman gebaseerd op het verhaal van haar ouders en het huiselijk geweld dat in haar jeugd en later ook haar volwassen leven een rol speelde. Hoofdpersonage Lily veracht haar vader om het feit dat hij haar moeder mishandelt maar heeft ook het respect voor haar moeder verloren, omdat zij de mishandeling al die jaren heeft getolereerd. Wanneer Lily ook zelf met huiselijk geweld in aanraking komt, krijgen alle verhalen een keerzijde. “Een thema dat taboe is, maar dat niet zou moeten zijn”, schrijft een van Hoovers fans in een recensie.

#BookTok

In januari 2022 staat It ends with us op de eerste plaats van The New York Times bestsellers-lijst. En dat heeft alles te maken met een fenomeen dat in coronatijd op social media ontstond: #BookTok, in het Nederlands ook wel BoekTok genoemd. In juni 2022 waren er meer dan 27 miljard (!) video’s aangemaakt met de hashtag #BookTok en twee maanden later waren die filmpjes ruim 73 miljard keer bekeken. Nederlandse video’s met #BoekTok hadden op dat moment ruim 88 miljoen views.

Een thema dat taboe is, maar dat niet zou moeten zijn

De populaire hashtag wordt vooral gebruikt om boekrecensies te delen. Vaak gaat het om recensies van adolescentenliteratuur: literatuur met een herkenbaar verhaal over liefde en vriendschap en een doelgroep die zich grotendeels tussen de 15 en 28 jaar bevindt. Vooral Engelstalige boeken blijken succesvol te worden dankzij deze trend en niet alleen het kopen, ook het uitlenen van boeken heeft sinds de introductie van de hashtag een enorme vlucht genomen. 

Uitgeven in eigen beheer

En dan te bedenken dat Colleen Hoover ooit met schrijven begon zonder de ambitie dat haar werk ooit zou worden gepubliceerd. Haar eerste boeken gaf ze uit in eigen beheer, volgens eigen zeggen voornamelijk zodat haar moeder ze kon lezen op haar e-reader Amazon Kindle. Wanneer een blogger haar boeken positief bespreekt, worden de boeken opnieuw gepubliceerd door uitgeverij Atria Books en na de verschijning van haar derde boek stopt Hoover met haar werk als sociaal werker om zich volledig aan haar schrijverschap te kunnen wijden.

Haar eerste boeken gaf ze uit in eigen beheer, zodat haar moeder ze kon lezen op haar e-reader

En dat is dus een goede beslissing gebleken. “It Ends with Us is a perfect example of the author’s writing chops and her ability to weave together uplifting, romantic and somber plotlines”, schrijft een Amerikaanse recensent. “No matter your level of fandom, readers will love and respect protagonist Lily and learn something from her struggles.” En dat ben ik met hem eens: enerzijds een heerlijk luchtig boek waar je doorheen snelt, anderzijds toch ook een boek dat nog een paar dagen door je hoofd blijft spoken.

It starts with us

Op 18 oktober 2022 verscheen een vervolg op It ends with us, enigszins verwarrend onder de titel It starts with us. Hoover schreef dit boek naar eigen zeggen omdat zoveel fans haar vroegen naar een vervolg op het verhaal tussen Lily en haar jeugdliefde Atlas.

Het tweede deel werd het meest voorverkochte boek aller tijden

Want terwijl Lily zich verliest in haar relatie met Ryle spelen de herinneringen aan haar jeugdliefde Atlas op. Als hij weer in haar leven verschijnt, komt alles wat Lily inmiddels zorgvuldig heeft opgebouwd in gevaar. Dan komt het erop aan dat ze de kracht in zichzelf vindt om te zorgen dat de toekomst geen herhaling wordt van het verleden. Het tweede deel in deze serie over Lily Bloom werd al in februari door uitgeverij Atria Books aangekondigd en daarmee hun meest voorverkochte boek aller tijden. En ja, TikTok also made me read it.

It ends with us van Colleen Hoover (1979) is in Nederland uitgegeven in juni 2022 door uitgeverij Z&K en vertaald door Erica van Rijsewijk. De Nederlandse editie heet Nooit meer, maar dat staat slechts in heel kleine letters op de cover. De uitgever heeft het Engelse omslag grotendeels gehandhaafd, inclusief de titel. In hetzelfde jaar verscheen ook de Nederlandse vertaling van It starts with us, officieel vertaald als Vanaf nu.

“Weet jij nog een goed boek voor mij?” Die vraag wordt mij regelmatig gesteld. Tijdens mijn studie Nederlands aan de Rijksuniversiteit Groningen verslond ik alles wat los en vast zat. Zelfs op de kleinste studentenkamers bogen de boekenplanken steeds verder door. In de jaren die volgden was er soms meer en soms minder tijd (of zin) om te lezen. Toch bleef de vraag naar interessante boeken, artikelen of tijdschriften vanuit mijn omgeving altijd komen. Daarom neem ik in mijn seizoensnieuws ieder kwartaal een kleine boekenrubriek op.

Wil je meer lezen over mijn werkzaamheden als tekstschrijver en mijn leven op het platteland? Abonneer je dan op mijn seizoensnieuws!

Gerelateerde blogs

Van 't Land, Linda van 't Land, Epe, tekstschrijver, copywriter, ghostwriter, interview, tekst, redigeren, social media, LinkedIn, blog

Je weet het dat belangrijk is om de wereld te laten zien wat je kunt en doet. Je wilt graag meer vertellen over je service, je dienstverlening en je product. Je zou social media heel graag zakelijk inzetten. Maar het ontbreekt je aan tijd, aan zin, aan inspiratie of aan schrijftalent o...

Je bent prachtig, Ann Napolitano, Amerika, zussen, Little Women, recensie, boek, boekrecensie, boekbespreking, Van 't Land, tekstschrijver, ghostwriter, copywriter, literatuur

Leestip: Je bent prachtig – Ann Napolitano

Vier zussen. Een onmogelijke liefde. Een hartverscheurende familiegeschiedenis. Voor de lezers van Shelley Read en Isabel Allende. Allemaal aanbevelingen op de achterflap die zonder meer mijn interesse wekten...

Linda van 't Land, Van 't Land, Landidee, tekstschrijver, ghostwriter, copywriter, column, columnist, Landidee, magazine, tijdschrift, buitenleven, buitengebied, platteland, biodiversiteit, hovenier, tuinman, onkruid, cottage garden, bodembedekker

De tuinman keek bedenkelijk toen hij langs de borders wandelde die hij verleden voorjaar had aangelegd. “Er is hier wel werk aan de winkel, dame”, zei hij streng. Ik keek naar de klaver die de bodem bedekte, naar de boterbloemen die muurvast in de grond zaten en naar de geraniums die op allerl...