Inspiratie

tekstschrijver, ghostwriter, copywriter, tekstschrijven, copywriting, ghostwriting, boek, boek laten schrijven, prijs, kosten boek, Van 't Land, publiceren

Wat kost een boek laten schrijven?

Wat kost het om een boek te laten schrijven? Dat is een vraag die mij regelmatig wordt gesteld. Een logische vraag, maar geen eenvoudig te beantwoorden vraag. De prijs van een boek laten schrijven hangt namelijk af van veel verschillende factoren.

Veel mensen voelen de behoefte om een boek te laten schrijven. Over hun leven bijvoorbeeld, of over hun carrière. Particulieren willen een boek laten schrijven om herinneringen te bewaren of vast te leggen voor het nageslacht. In dat geval schrijf ik op basis van interviews en eventueel dagboeken of andere documenten een levensboek voor hen. Ondernemers vragen om een boek dat de geschiedenis van hun bedrijf vastlegt of om het optekenen van hun memoires, bijvoorbeeld bij een jubileum of het einde van een loopbaan.

Interviews

Boeken die ik als ghostwriter voor mijn opdrachtgevers schrijf, baseer ik altijd in de eerste plaats op interviews met de opdrachtgever zelf. We hebben een aantal gesprekken nodig om de benodigde informatie te delen. Minimaal drie, maximaal zeven – wat mij betreft. Het ligt er helemaal aan waar het boek over moet gaan. Is het een verslag van je leven met alle ups en downs? Dan hebben we wellicht wat minder tijd nodig dan wanneer je bijvoorbeeld een boek wilt laten maken over een specifiek thema dat misschien aanvullend onderzoek of meer uitleg vereist.

Audiobestanden

Alle gesprekken die we voeren, neem ik op. Dat betekent dat ik naderhand veel tijd kwijt ben aan het uitwerken van audiobestanden. Toch vind ik dit belangrijk. Op basis van audio kan ik precies terughalen hoe je iets hebt verteld en welke woorden je daarvoor gebruikt. Zo wordt het verhaal echt joúw verhaal: met jouw accenten en woordkeuzes. Bovendien praat het fijn wanneer we elkaar tijdens de interviews kunnen aankijken en niet worden gehinderd door het maken van notities en aantekeningen.

Gesprekken met derden

Als je mij voor je gevoel alles hebt verteld dat je in een boek wilt terugzien, ontstaat regelmatig de behoefte (bij mij of bij mijn opdrachtgever) om nog wat andere mensen te spreken. Dat kan bijvoorbeeld een partner zijn die vaak in de gesprekken is teruggekomen of een compagnon, die zijn eigen visie op het bedrijf of de samenwerking heeft. Vaak verlevendigt het verhaal van de input van derden. Hiervoor is dan een aantal extra gesprekken nodig.

Schrijfproces

Hebben we alles gedeeld wat volgens ons in het boek terecht moet komen, dan ga ik met al mijn aantekeningen en eventueel aanvullende documenten aan de slag. Ik block een (flink) aantal dagen in mijn agenda om aan de teksten te kunnen werken en doe dat het liefst onafgebroken en aaneengesloten. Ligt er een document waar ik tevreden over ben, dan stuur ik dat op naar mijn opdrachtgever. Altijd een spannend moment! Ik lever niet graag tussentijds hoofdstukken op, omdat ik vaak pas na afloop van alle gesprekken weet hoe ik bijvoorbeeld een boek wil opbouwen of beginnen. Het is in mijn beleving beter om in één keer het gehele bestand te ontvangen om het rustig op je te laten inwerken.

Correctierondes

Natuurlijk is het nooit in één keer raak. Niet vaak, tenminste. Er komen tijdens het lezen altijd dingen bovendrijven die wellicht nog niet zijn besproken of verhalen komen ‘hard’ over wanneer ze eenmaal op papier staan. Samen gaan we door de teksten heen om te schrappen of te schaven. Iedere opdracht die ik aanneem en elke offerte die ik uitbreng, bevat altijd minimaal één correctieronde. Bij een boek zijn er vaak twee of drie rondes nodig om tot een optimaal resultaat te komen, waarover we allebei tevreden zijn.

Vormgeving en drukwerk

Op dat moment is voor mij de opdracht gereed. Maar dan heb jij als opdrachtgever alleen nog maar een Word-bestand in handen. Je moet er dus rekening mee houden dat er aanvullende kosten komen voor de vormgeving van het boek, voor drukwerk en voor eventuele opslag en distributie. Ook moet je wellicht rekening houden met kosten voor fotografie, bijvoorbeeld voor je omslagontwerp. Natuurlijk kan ik je via mijn netwerk helpen aan fotografen, vormgevers en drukkerijen en ik ben altijd bereid mee te denken in dit proces. Maar het is geen onderdeel van mijn opdracht als tekstschrijver.

Kosten

Het moge duidelijk zijn dat er veel werk, tijd en aandacht gaat zitten in het (laten) schrijven van een boek. De kosten voor een levensboek van een particulier beginnen daarom bij een bedrag van circa € 4.250,00 exclusief 21% BTW. De kosten voor een boek over een bedrijf of ondernemer starten bij een bedrag van circa € 9.350,00 exclusief 21% BTW. Maar ieder boek is maatwerk en voor elke opdrachtgever maak ik een plan naar wens. Neem daarom gerust contact met me op over je wensen en ideeën! Ik ben je graag van dienst om jouw verhalen vast te leggen.

Wil je meer lezen over mijn werkzaamheden als ghostwriter? Klik dan hier of bekijk mijn portfolio.

Gerelateerde blogs

Linda van 't Land, Van 't Land, Landidee, tekstschrijver, ghostwriter, copywriter, column, columnist, Landidee, magazine, tijdschrift, buitenleven, buitengebied, platteland, wijze lessen, levenslessen, tuin, metafoor

In het vroege voorjaar sta ik vaak wat ontredderd in de tuin. Wat is er gebeurd met al die prachtig bloeiende borders? Met die bossen vol bloemen, weelderige struiken en al het groen? Na de winter is de heerlijke tuin van de zomer ervoor nauwelijks nog herkenbaar. Een mol heeft grote zandhopen...

Ga als een rivier, Go As A River, Shelley Read, Colorado, Amerika, Verenigde Staten, USA, VS, recensie, boek, boekrecensie, boekbespreking, Van 't Land, tekstschrijver, ghostwriter, copywriter, literatuur, adolescentenliteratuur, coming-of-age, clandestiene liefde, veerkracht, vrouwen, perziken

Leestip: Ga als een rivier – Shelley Read

“Hij zag er niet erg aantrekkelijk uit. In elk geval niet bij de eerste aanblik.” Prachtige beginzinnen van een prachtig boek: Ga als een rivier van de Amerikaanse Shelley Read. Een coming-of-ageroman...

Linda van 't Land, Van 't Land, Landidee, tekstschrijver, ghostwriter, copywriter, column, columnist, Landidee, magazine, tijdschrift, buitenleven, buitengebied, platteland, spinnen, insecten, redder in nood, pa, papa, vader, held

“Je zou trots op me zijn, Pa.” Dat zeg ik de laatste tijd nog weleens hardop. Wanneer ik bijvoorbeeld met mijn blote handen een kikker uit de zwemvijver schep of met slechts een stukje toiletpapier een spin buiten zet. Als je op het platteland gaat wonen, deel je je erf namelijk met heel veel ...